srijeda, 13. srpnja 2016.

10. ocjenjivanje i izložba vina Podunavlja i Slavonije

U organizaciji Vinski klaster Srijem i TZ grada Iloka 17. lipnja u prostorijama Kurije Brnjaković u Iloku održano je 10. jubilarno ocjenjivanje i izložba vina Podunavlja i Slavonije.
Taj najistočniji grad „Lijepe naše” muzej je vinogradarstva i vina Srijemskoga vinogorja, Podunavlja, Slavonije i kontinentalne Hrvatske. 
Tradicija uzgoja vinove loze i proizvodnja vina plemenitih sorti na ovim prostorima njeguje se više od dva tisućljeća. Tu se nalazi najstariji i najnagrađivaniji vinski podrum – Iločki podrumi – Stari podrum iz 15. stoljeća koji je jedini ucrtan u Europsku kartu vinskih cesta, u kojemu je pečat izvornosti vina ovoga kraja dan još davne 1450. godine.

Grad u kojemu gotovo svaka obitelj ima vinograd, grad u kojemu je vino izvor i stil života.
 
Stoga je Ilok sasvim sigurno zaslužio ovakvu manifestaciju koja može i treba pridonijeti edukaciji, promociji vina, vinskog turizma i podizanju svijesti o značaju i kvaliteti vina brojnih sorti, naročito graševina i traminaca kao perjanice Iločkog vinogorja u ukupnoj proizvodnji vina Republike Hrvatske
Prof. dr. sc. Bernard Kozina predsjedao je ocjenjivačkom tijelu, redom sastavljenog od iskusnih predstavnika struke, a Iločki podrumi su i u vlastitom „dvorištu” potvrdili svoju iznimnost, osvojivši dva velika zlata za vina Iločki.

 Traminac izborna berba bobica 2012 (96 bodova)

 Traminac izborna berba prosušenih bobica 2011 (95 bodova)


Nema komentara:

Objavi komentar